Metro de Barcelona: trenes serie 300 R
Metro de Barcelona: trenes serie 300 R

Metro de Barcelona: trenes serie 300 R

Inicio --> Metro de Barcelona: material móvil --> Serie 300 R


Idioma / Language >

El Gran Metro de Barcelona: la història dels trens de la sèrie 300R

El Gran Metropolità de Barcelona, conegut col·loquialment com el Gran Metro, és un element clau en la història del transport urbà de la ciutat. Des de la seva inauguració el 1924, aquest sistema de metro ha jugat un paper crucial en la mobilitat dels barcelonins, evolucionant tant en tecnologia com en disseny al llarg de les dècades. Entre els molts trens que han circulat per les seves vies, els de la sèrie 300R destaquen per la seva longevitat i les múltiples transformacions que van patir al llarg del temps.

 

Metro de Barcelona: trens sèrie 300 R

 

Orígens i Disseny Inicial de la Sèrie 300R

El projecte del Gran Metro va començar a gestar-se el 1907, amb la presentació d'una línia Nord-Sud que pretenia connectar diversos punts estratègics de la ciutat. Els primers dissenys dels cotxes es van inspirar en models nord-americans, específicament aquells utilitzats pel London District Railway des de 1903. Aquests vehicles van ser concebuts per formar un parc motor capaç d'evolucionar amb les necessitats del servei.

A principis dels anys vint, en iniciar la construcció del primer tram del Gran Metro, l'empresa va avaluar diverses propostes de cotxes. Finalment, es va decidir pel disseny presentat per la Companyia Euskalduna de Construcción y Reparación de Buques, S.A. de Bilbao. Es van encarregar un total de deu trens de dos cotxes (un motor i un remolc) que s'assemblaven als cotxes Vallecas del Metro de Madrid. La construcció d'aquests cotxes es va completar el 1923, i van ser transportats des de Bilbao a Barcelona. La logística d'aquest trasllat va incloure el transport per ferrocarril fins a l'estació del Nord i després pels carrers de Barcelona fins al dipòsit a la Plaça de Lesseps, utilitzant plataformes de transport viari.

Característiques Tècniques i Primers Anys de Servei

Els cotxes motors de la sèrie 300R, designats originalment amb els números M1-10, estaven equipats amb bogies Brill tipus 68E2M i quatre motors de tracció General Electric tipus GE-259, cadascun amb una potència de 120 HP. Aquests cotxes disposaven de frens mecànics, d'aire comprimit i elèctrics d'emergència. Els remolcs, numerats R1-10, eren gairebé idèntics als motors, excepte per l'absència d'equips de tracció i algunes diferències en el pes i el tipus de bogies.

El 30 de desembre de 1924, els deu trens van començar a circular per les vies del Gran Metro. Encara que inicialment prestaven servei en composicions de dos cotxes (un motor i un remolc), durant les hores de menor afluència també s'utilitzaven cotxes motors aïllats. Aquesta flexibilitat operativa va permetre al Gran Metro adaptar-se a les variacions en la demanda de passatgers.

 

Metro de Barcelona: trens sèrie 300 R

 

Modificacions i Adaptacions

El 1926, quatre remolcs (R4, R5, R9 i R10) van ser convertits en cotxes motors (M11-14) per ampliar la capacitat del ramal de Correus, que estava en construcció. Tanmateix, el 1942, aquests cotxes van ser novament convertits en remolcs per proporcionar equips a la nova sèrie S. Aquesta adaptació constant va ser una característica distintiva de la sèrie 300R, reflectint la necessitat d'ajustar el parc motor a les demandes operatives i els avenços tecnològics.

A finals dels anys quaranta, el Gran Metro va decidir modernitzar la seva flota a causa de l'envelliment dels trens. La primera reconstrucció significativa es va dur a terme el 1949, amb la introducció d'un nou interiorisme, il·luminació fluorescent i l'eliminació dels seients abatibles. Aquests canvis van millorar la comoditat i eficiència dels trens, permetent la formació de composicions de quatre cotxes (dos motors i dos remolcs) a la línia de la Rambla. Aquesta modernització va continuar en els anys cinquanta, amb la unificació de la imatge corporativa del metro i l'adopció de nous colors exteriors (blau i crema) i un interior renovat amb seients individuals d'acer i alumini anoditzat.

 

Metro de Barcelona: trens sèrie 300 R

 

Integració i Modernització

El 1963, com a part de la integració de totes les línies de metro de Barcelona, els cotxes de la sèrie 300R van adoptar una numeració unificada. Els cotxes motors M1-12 i els remolcs R1-8 van ser renumerats com 3101-3112 i 3151-3158, respectivament. Posteriorment, el 1964, van rebre la seva numeració definitiva com 301-312 i R301-308. A finals dels anys seixanta, es van substituir els enganxalls tipus Van Dorn per enganxalls Tomlinson, i es va iniciar un programa general de reconstrucció que va incloure la instal·lació de nous sostres arrodonits i finestres laterals de doble fulla.

La dècada dels setanta va veure la retirada progressiva d'alguns vehicles, però la unificació de les línies 3 i 3B el 1982 va requerir l'adaptació dels cotxes motors de la sèrie 300R per captar electricitat del tercer carril. Aquesta adaptació va incloure la instal·lació de fregadors de tercer carril i l'addició d'esglaons a les portes per acomodar el major gàlib de la línia 3.

 

Metro de Barcelona: trens sèrie 300 R

 

Retirada i Llegat de la Sèrie 300R

A mesura que s'introduïen els nous trens de la sèrie 3000, els cotxes de la sèrie 300R van ser retirats gradualment del servei. L'últim tren comercial d'aquesta sèrie va circular el 23 de desembre de 1987. Tanmateix, el 12 de març de 1988 es va celebrar un viatge commemoratiu entre les estacions de Catalunya i Lesseps per marcar la retirada oficial d'aquests trens, incloent-hi el cotxe número 306. A partir de llavors, els cotxes de la sèrie 300R van ser enviats a les cotxeres de Can Boixeres per ser desballestats, excepte els cotxes 301, 306 i 308, que van ser preservats.

Aquest tren de tres cotxes va ser restaurat i utilitzat en diverses sortides culturals realitzades a la L2 del Metro de Barcelona entre els anys 2007 i 2010. Però, a causa del desinterès de les autoritats en el manteniment d'aquestes activitats, el tren va ser abandonat novament a les cotxeres d'El Triangle a Sant Andreu, Barcelona. Allà va romandre i es va anar degradant progressivament, fins que el 2024, amb motiu del seu centenari, se li va fer un rentat de cara purament estètic.

 

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES PRINCIPALS
ConstruccióCompanyia Euskalduna de Construcció i Reparació de Buques, SA.
Equips elèctricsGE PC 103
Unitats construïdes20 (10 cotxes motors i 10 cotxes remolcs)
Any recepció1922
Any reforma1956
Any retirada1987
Any restauració històrica (1 unitat 3 cotxes)1999
NumeracióMotors: M1 a M10. Remolcs: R1 a R10
Presa de correntOriginalment pantògraf, més tard mitjançant tercer carril.
Pes cotxe motor en buit37.200 kg
Pes remolc en buit28.700 kg
Pes cotxe motor en servei48.120 kg
Pes remolc en servei39.620 kg
Tipus de freMecànic (accionat per volant), aire comprimit (automàtic) i elèctric (reostàtic)
Motors4 per cotxe motor. Model GE-259
Potència120 CV
EnganxallVan Dorn (unificat GMB)
Longitud entre testeros14.604 mm
Amplada de la caixa2.520 mm
Amplada de via1.435 mm
Il·luminació interior20 bombetes incandescents més tres globus penjats del llanternó
Capacitat de viatgers36 persones assegudes (14 de les quals en seients abatibles)

 

Fotografies de la sèrie 300R del Gran Metro de Barcelona

El Gran Metro de Barcelona: la historia de los trenes de la serie 300R

El Gran Metropolitano de Barcelona, conocido coloquialmente como el Gran Metro, es un elemento clave en la historia del transporte urbano de la ciudad. Desde su inauguración en 1924, este sistema de metro ha jugado un papel crucial en la movilidad de los barceloneses, evolucionando tanto en tecnología como en diseño a lo largo de las décadas. Entre los muchos trenes que han circulado por sus vías, los de la serie 300R destacan por su longevidad y las múltiples transformaciones que sufrieron a lo largo del tiempo.

 

Metro de Barcelona: trenes serie 300 R

 

Orígenes y Diseño Inicial de la Serie 300R

El proyecto del Gran Metro comenzó a gestarse en 1907, con la presentación de una línea Norte-Sur que pretendía conectar varios puntos estratégicos de la ciudad. Los primeros diseños de los coches se inspiraron en modelos norteamericanos, específicamente aquellos utilizados por el London District Railway desde 1903. Estos vehículos fueron concebidos para formar un parque motor capaz de evolucionar con las necesidades del servicio.

A principios de los años veinte, al iniciar la construcción del primer tramo del Gran Metro, la empresa evaluó diversas propuestas de coches. Finalmente, se decidió por el diseño presentado por la Compañía Euskalduna de Construcción y Reparación de Buques, S.A. de Bilbao. Se encargaron un total de diez trenes de dos coches (un motor y un remolque) que se parecían a los coches Vallecas del Metro de Madrid. La construcción de estos coches se completó en 1923, y fueron transportados desde Bilbao a Barcelona. La logística de este traslado incluyó el transporte por ferrocarril hasta la estación del Norte y luego por las calles de Barcelona hasta la cochera en la Plaza de Lesseps, utilizando plataformas de transporte viario.

Características Técnicas y Primeros Años de Servicio

Los coches motores de la serie 300R, designados originalmente con los números M1-10, estaban equipados con bogies Brill tipo 68E2M y cuatro motores de tracción General Electric tipo GE-259, cada uno con una potencia de 120 HP. Estos coches disponían de frenos mecánicos, de aire comprimido y eléctricos de emergencia. Los remolques, numerados R1-10, eran casi idénticos a los motores, salvo por la ausencia de equipos de tracción y algunas diferencias en el peso y el tipo de bogies.

El 30 de diciembre de 1924, los diez trenes comenzaron a circular por las vías del Gran Metro. Aunque inicialmente prestaban servicio en composiciones de dos coches (un motor y un remolque), durante las horas de menor afluencia también se utilizaban coches motores aislados. Esta flexibilidad operativa permitió al Gran Metro adaptarse a las variaciones en la demanda de pasajeros.

 

Metro de Barcelona: trenes serie 300 R

 

Modificaciones y Adaptaciones

En 1926, cuatro remolques (R4, R5, R9 y R10) fueron convertidos en coches motores (M11-14) para ampliar la capacidad del ramal de Correos, que estaba en construcción. Sin embargo, en 1942, estos coches fueron nuevamente convertidos en remolques para proporcionar equipos a la nueva serie S. Esta adaptación constante fue una característica distintiva de la serie 300R, reflejando la necesidad de ajustar el parque motor a las demandas operativas y los avances tecnológicos.

A finales de los años cuarenta, el Gran Metro decidió modernizar su flota debido al envejecimiento de los trenes. La primera reconstrucción significativa se llevó a cabo en 1949, con la introducción de un nuevo interiorismo, iluminación fluorescente y la eliminación de los asientos abatibles. Estos cambios mejoraron la comodidad y eficiencia de los trenes, permitiendo la formación de composiciones de cuatro coches (dos motores y dos remolques) en la línea de la Rambla. Esta modernización continuó en los años cincuenta, con la unificación de la imagen corporativa del metro y la adopción de nuevos colores exteriores (azul y crema) y un interior renovado con asientos individuales de acero y aluminio anodizado.

 

Metro de Barcelona: trenes serie 300 R

 

Integración y Modernización

En 1963, como parte de la integración de todas las líneas de metro de Barcelona, los coches de la serie 300R adoptaron una numeración unificada. Los coches motores M1-12 y los remolques R1-8 fueron renumerados como 3101-3112 y 3151-3158, respectivamente. Posteriormente, en 1964, recibieron su numeración definitiva como 301-312 y R301-308. A finales de los años sesenta, se reemplazaron los enganches tipo Van Dorn por enganches Tomlinson, y se inició un programa general de reconstrucción que incluyó la instalación de nuevos techos redondeados y ventanas laterales de doble hoja.

La década de los setenta vio la retirada progresiva de algunos vehículos, pero la unificación de las líneas 3 y 3B en 1982 requirió la adaptación de los coches motores de la serie 300R para captar electricidad del tercer carril. Esta adaptación incluyó la instalación de fregadores de tercer carril y la adición de escalones en las puertas para acomodar el mayor gálibo de la línea 3.

 

Metro de Barcelona: trenes serie 300 R

 

Retiro y Legado de la Serie 300R

A medida que se introducían los nuevos trenes de la serie 3000, los coches de la serie 300R fueron retirados gradualmente del servicio. El último tren comercial de esta serie circuló el 23 de diciembre de 1987. Sin embargo, el 12 de marzo de 1988 se celebró un viaje conmemorativo entre las estaciones de Catalunya y Lesseps para marcar el retiro oficial de estos trenes, incluyendo el coche número 306. A partir de entonces, los coches de la serie 300R fueron enviados a las cocheras de Can Boixeres para ser desguazados, excepto los coches 301, 306 y 308, que fueron preservados.

Este tren de tres coches fue restaurado y utilizado en diversas salidas culturales realizadas en la L2 del Metro de Barcelona entre los años 2007 y 2010. Pero debido al desinterés de las autoridades en el mantenimiento de dichas actividades, el tren fue abandonado nuevamente en las cocheras de El Triangle en Sant Andreu, Barcelona. Allí permaneció y fue degradándose progresivamente, hasta que en 2024 con motivo de su centenario, se le realizó un lavado de cara puramente estético.

 

CARACTERÍSTICAS TÉCNICAS PRINCIPALES
ConstrucciónCompañía Euskalduna de Construcción y Reparación de Buques, SA.
Equipos eléctricosGE PC 103
Unidades construidas20 (10 coches motores y 10 coches remolques)
Año recepción1922
Año reforma1956
Año retirada1987
Año restauración histórica (1 unidad 3 coches)1999
NumeraciónMotores: M1 a M10. Remolques: R1 a R10
Toma de corriente:Originalmente pantógrafo, más tarde mediante tercer carril.
Peso coche motor en vacío37.200 Kg
Peso remolque en vacío28.700 Kg
Peso coche motor en servicio48.120 Kg
Peso remolque en servicio39.620 Kg
Tipos de frenoMecánico (accionado por volante), aire comprimido (automático) y eléctrico (reostático)
Motores4 por coche motor. Modelo GE-259
Potencia120 CV
EngancheVan Dorn (unificado GMB)
Longitud entre testeros14.604 mm
Ancho de la caja2.520 mm
Ancho de vía1.435 mm
Iluminación interior20 bombillas incadescentes más tres globos colgados del linternón
Capacidad de viajeros36 personas sentadas (14 de las cuales en asientos abatibles)

 

Fotografías de la serie 300R del Gran Metro de Barcelona

The Great Metro of Barcelona: The History of the 300R Series Trains

The Gran Metropolitano de Barcelona, colloquially known as the Gran Metro, is a key element in the history of the city's urban transport. Since its inauguration in 1924, this metro system has played a crucial role in the mobility of Barcelonians, evolving both in technology and design over the decades. Among the many trains that have run on its tracks, the 300R series stands out for its longevity and the multiple transformations it underwent over time.

 

Metro de Barcelona: 300 R series trains

 

Origins and Initial Design of the 300R Series

The Gran Metro project began to take shape in 1907, with the presentation of a North-South line that aimed to connect various strategic points of the city. The initial designs of the cars were inspired by North American models, specifically those used by the London District Railway since 1903. These vehicles were conceived to form a motor fleet capable of evolving with the service needs.

In the early twenties, when construction of the first section of the Gran Metro began, the company evaluated various car proposals. Finally, the design presented by the Compañía Euskalduna de Construcción y Reparación de Buques, S.A. of Bilbao was chosen. A total of ten two-car trains (one motor and one trailer) were ordered, resembling the Vallecas cars of the Madrid Metro. The construction of these cars was completed in 1923, and they were transported from Bilbao to Barcelona. The logistics of this transfer included transport by rail to the North Station and then through the streets of Barcelona to the depot in Plaza de Lesseps, using road transport platforms.

Technical Characteristics and Early Years of Service

The motor cars of the 300R series, originally designated with the numbers M1-10, were equipped with Brill type 68E2M bogies and four General Electric type GE-259 traction motors, each with a power of 120 HP. These cars had mechanical, compressed air, and emergency electric brakes. The trailers, numbered R1-10, were almost identical to the motors, except for the absence of traction equipment and some differences in weight and type of bogies.

On December 30, 1924, the ten trains began running on the Gran Metro tracks. Although initially they operated in two-car compositions (one motor and one trailer), isolated motor cars were also used during off-peak hours. This operational flexibility allowed the Gran Metro to adapt to variations in passenger demand.

 

Metro de Barcelona: 300 R series trains

 

Modifications and Adaptations

In 1926, four trailers (R4, R5, R9, and R10) were converted into motor cars (M11-14) to expand the capacity of the Correos branch, which was under construction. However, in 1942, these cars were again converted into trailers to provide equipment for the new S series. This constant adaptation was a distinctive feature of the 300R series, reflecting the need to adjust the motor fleet to operational demands and technological advances.

In the late 1940s, the Gran Metro decided to modernize its fleet due to the aging trains. The first significant reconstruction took place in 1949, with the introduction of a new interior design, fluorescent lighting, and the removal of folding seats. These changes improved the comfort and efficiency of the trains, allowing the formation of four-car compositions (two motors and two trailers) on the Rambla line. This modernization continued in the 1950s, with the unification of the metro's corporate image and the adoption of new exterior colors (blue and cream) and a renovated interior with individual steel and anodized aluminum seats.

 

Metro de Barcelona: 300 R series trains

 

Integration and Modernization

In 1963, as part of the integration of all metro lines in Barcelona, the 300R series cars adopted a unified numbering. The motor cars M1-12 and the trailers R1-8 were renumbered as 3101-3112 and 3151-3158, respectively. Later, in 1964, they received their final numbering as 301-312 and R301-308. In the late 1960s, the Van Dorn type couplings were replaced with Tomlinson couplings, and a general reconstruction program was initiated, which included the installation of new rounded roofs and double-leaf side windows.

The 1970s saw the gradual withdrawal of some vehicles, but the unification of lines 3 and 3B in 1982 required the adaptation of the 300R series motor cars to draw electricity from the third rail. This adaptation included the installation of third rail scrapers and the addition of steps at the doors to accommodate the greater gauge of line 3.

 

Metro de Barcelona: 300 R series trains

 

Retirement and Legacy of the 300R Series

As the new 3000 series trains were introduced, the 300R series cars were gradually withdrawn from service. The last commercial train of this series ran on December 23, 1987. However, on March 12, 1988, a commemorative trip was held between the Catalunya and Lesseps stations to mark the official retirement of these trains, including car number 306. From then on, the 300R series cars were sent to the Can Boixeres depot to be scrapped, except for cars 301, 306, and 308, which were preserved.

This three-car train was restored and used in various cultural outings on Line 2 of the Barcelona Metro between 2007 and 2010. But due to the authorities' lack of interest in maintaining these activities, the train was once again abandoned at the El Triangle depot in Sant Andreu, Barcelona. There it remained, progressively degrading, until 2024, on the occasion of its centenary, it received a purely aesthetic facelift.

 

MAIN TECHNICAL CHARACTERISTICS
ConstructionCompañía Euskalduna de Construcción y Reparación de Buques, SA.
Electrical equipmentGE PC 103
Units built20 (10 motor cars and 10 trailers)
Year of receipt1922
Year of refurbishment1956
Year of withdrawal1987
Year of historical restoration (1 unit 3 cars)1999
NumberingMotors: M1 to M10. Trailers: R1 to R10
Current collectionOriginally pantograph, later by third rail.
Motor car empty weight37,200 kg
Trailer empty weight28,700 kg
Motor car weight in service48,120 kg
Trailer weight in service39,620 kg
Brake typesMechanical (wheel operated), compressed air (automatic), and electric (rheostatic)
Motors4 per motor car. Model GE-259
Power120 HP
CouplingVan Dorn (unified GMB)
Length between headstocks14,604 mm
Body width2,520 mm
Track gauge1,435 mm
Interior lighting20 incandescent bulbs plus three globes hanging from the lantern
Passenger capacity36 seated (14 of which on folding seats)

 

Photographs of the 300R Series of the Great Metro of Barcelona