Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu Comtal
Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu Comtal

Renfe / ADIF: Barcelona - Sant Andreu (Comtal)

Inicio --> Renfe / ADIF Estaciones en Cataluña --> Estaciones en Barcelona Ciudad --> Barcelona - St. Andreu Comtal

 

Idioma / Language >

L'estació de tren de Sant Andreu Comtal, propietat d'ADIF i operada per Renfe, era coneguda pels habitants del barri com "l'estació de baix" (en contraposició a la de Sant Andreu Arenal o "l'estació de dalt"). Fins al 2022, va ser l'estació en funcionament més antiga d'Espanya.

Construïda sobre la línia Barcelona - Granollers, aquesta estació va començar a funcionar quan es va inaugurar aquesta segona línia ferroviària catalana el 1854. La primera línia va ser la de Barcelona-Mataró, inaugurada el 1848.

Primera etapa de l'estació de Sant Andreu Comtal

El 23 de juliol de 1854, la companyia Camins de Ferro de Barcelona a Granollers va inaugurar la línia homònima, que ja incloïa aquesta estació a l'aleshores poble de Sant Andreu de Palomar (integrat a Barcelona com a barri el 1897).

El nom de Sant Andreu Comtal prové de la seva proximitat amb el Rec Comtal, el principal canal que proporcionava aigua a Barcelona des del nord. Es va utilitzar per diferenciar-se de l'estació de Sant Andreu Arenal, construïda cap al 1910 prop de la cruïlla entre el Passeig Fabra i Puig i l'Avinguda Meridiana per una altra companyia (Norte).

Originalment, el conjunt estava format per un edifici de planta baixa i dues vies de pas, amb un andana a cada costat. L'edifici, d'estil funcional i mancat d'ornamentació, contenia el despatx de bitllets, una sala d'espera i serveis. A causa de la ubicació de les vies en un nivell inferior, l'accés a les andanes es realitzava a través d'escales laterals des de l'edifici de l'estació.

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
L'estació de Sant Andreu Comtal els primers anys

 

Evolució i expansió de l'estació

El 1861, l'estació va passar a formar part de la Companyia de los Caminos de Hierro de Barcelona a Gerona, creada per la fusió amb el Ferrocarril de Barcelona a Mataró. El 1898, les instal·lacions van ser absorbides per la Compañía del Ferrocarril de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA)

Durant els anys 1930 van aparèixer vies d'estacionament per a trens al nord-oest de l'estació de viatgers.

Durant les dècades següents, l'estació va experimentar diverses expansions i millores. Entre 1960 i 1965 es va construir el ramal de Sagrera a Sant Adrià de Besòs, que va suposar la creació del denominat Triangle Ferroviari al costat de Sagrera, l'ampliació de les vies a l'estació de Sant Andreu Comtal i la creació de tallers per a material autopropulsat una mica més al nord, cap a Montcada i Reixac.

L'estació va arribar a comptar, en els seus moments de màxim esplendor en la segona meitat del segle XX, amb cinc andanes, dues vies generals, cinc desviades i dues vies terminals.

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
L'estació de Sant Andreu Comtal, ja amb línia electrificada

 

La Maquinista Terrestre y Marítima

La Maquinista Terrestre y Marítima (MTM), dedicada a la fabricació de transport terrestre i marítim, es va traslladar a Sant Andreu entre 1917 i 1922, situant-se al nord-est de l'estació. Bona part dels trens que circularien per Espanya a partir d'aquesta data serien construïts en aquestes instal·lacions.

A finals dels anys vuitanta, MTM va ser absorbida per l'empresa Gec-Alsthom (ara Alstom) i es va traslladar a Santa Perpètua de Mogoda.

Últims anys de l'edifici històric de l'estació

El 1989, amb el desmantellament de la línia entre l'Estació de França i Sant Adrià de Besòs, els tallers de Talgo del Poblenou van ser traslladats al costat est de la sortida de Sant Andreu Comtal cap a Granollers. Durant la dècada del 2000, el pas de la línia d'alta velocitat Barcelona-Figueres va reduir l'extensa platja de vies existent a tan sols dues vies amb andanes laterals, mentre es construïa una nova estació.

L'edifici de viatgers de 1854 va continuar utilitzant-se fins al 2 de desembre de 2022. Aquest edifici, situat a un nivell superior al de les vies, albergava taquilles, màquines de venda de bitllets i barreres tarifàries a la planta del nivell del carrer.

La nova estació de "Sant Andreu"

El 12 de desembre de 2022 es va posar en servei la nova estació de Sant Andreu subterrània, eliminant el cognom "Comtal". Aquesta estació se situa entre els carrers de Sant Adrià i de Joan Torras, sota una llosa que cobreix les vies.

La nova estació té un edifici de viatgers d'una planta i 696 metres quadrats de superfície, que alberga un vestíbul amb màquines de venda de bitllets, un punt d'Atenció al Client i Venda Integrat (AVI), barreres tarifàries de control d'accés a les andanes i banys públics.

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
La nova estació de Sant Andreu, acabada d'inaugurar els últims dies de 2022

 

Els trens circulen pel nivell inferior, format per quatre vies amb dues andanes centrals de 210 metres de longitud. Les vies 1 i 2 són les generals entre Sagrera i Montcada, la via 4 dóna accés als tallers de material autopropulsat i la via 0 es troba entre les dues generals i servirà per realitzar la inversió de marxa d'alguns trens en el futur.

L'estació compta amb cinc lluernes a la coberta que permeten l'entrada de llum natural, i les andanes estan equipades amb bancs, teleindicadors de destinació dels trens, intercomunicadors i itineraris senyalitzats per a persones amb discapacitat visual. Cada andana disposa d'una escala fixa, una escala mecànica de pujada i un ascensor.

L'estació té un sol accés a través d'un ampli vestíbul. A més, un mural d'art urbà de 3.100 metres quadrats, realitzat pels artistes Miquel Wert i Roc Blackblock, adorna els murs laterals de l'estació, celebrant la història ferroviària de Sant Andreu Comtal.

Conservació històrica

L'antic edifici de l'estació va quedar fora de servei des del 2022, i des de llavors s'ha anat deteriorant. Això es va deure a la manca d'acord entre ADIF i l'Ajuntament de Barcelona. Tot i que ambdues institucions acceptaven la conservació de l'edifici, no van aconseguir arribar a un acord sobre la seva gestió econòmica, situació que continua vigent fins a la data de creació d'aquest text (juny de 2024).

Antiga estació Sant Andreu Comtal (fins a 12/2022)

La estación de tren de Sant Andreu Comtal, propiedad de ADIF y operada por Renfe, fue conocida por los habitantes del barrio como "la estación de abajo" (en contraposición a la de Sant Andreu Arenal o "estación de arriba"). Hasta 2022, fue la estación en funcionamiento más antigua de España.

Construida sobre la línea Barcelona - Granollers, esta estación comenzó a funcionar cuando se inauguró esta segunda línea ferroviaria catalana en 1854. La primera línea fue la de Barcelona-Mataró, inaugurada en 1848.

Primera etapa de la estación de Sant Andreu Comtal

El 23 de julio de 1854, la compañía Caminos de Hierro de Barcelona a Granollers inauguró la línea homónima, que ya incluía esta estación en el entonces pueblo de Sant Andreu de Palomar (integrado a Barcelona como barrio en 1897).

El nombre de Sant Andreu Comtal proviene de su proximidad con el Rec Comtal, el principal canal que proporcionaba agua a Barcelona desde el norte. Se usó para diferenciarse de la estación de Sant Andreu Arenal, construida hacia 1910 cerca del cruce entre el Paseo Fabra i Puig y la Avenida Meridiana por otra compañía (Norte).

Originalmente, el conjunto estaba formado por un edificio de planta baja y dos vías de paso, con un andén a cada lado. El edificio, de estilo funcional y carente de ornamentación, contenía el despacho de billetes, una sala de espera y servicios. Debido a la ubicación de las vías en un nivel inferior, el acceso a las andenes se realizaba a través de escaleras laterales desde el edificio de la estación.

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
La estación de Sant Andreu Comtal los primeros años

 

Evolución y expansión de la extensión

En 1861, la estación pasó a formar parte de la Compañía de los Caminos de Hierro de Barcelona a Gerona, creada por la fusión con el Ferrocarril de Barcelona a Mataró. En 1898, las instalaciones fueron absorbidas por la Compañía del Ferrocarril de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA)

Los años 1930 vieron la aparición de vías de estacionamiento para trenes al noroeste de la estación de viajeros.

Durante las décadas siguientes, la estación experimentó varias expansiones y mejoras. Entre 1960 y 1965 se construyó el ramal de Sagrera a Sant Adrià de Besòs, lo que supuso la creación del denominado Triángulo Ferroviario junto a Sagrera, la ampliación de las vías en la estación de Sant Andreu Comtal y la creación de talleres para material autopropulsado poco más al norte, hacia Montcada i Reixac.

La estación llegó a contar, en sus momentos de máximo esplendor en la segunda mitad del siglo XX con cinco andenes, dos vías generales, cinco desviadas y dos vías terminales

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
La estación de Sant Andreu Comtal, ya con línea electrificada

 

La Maquinista Terrestre y Marítima

La Maquinista Terrestre y Marítima (MTM), dedicada a la fabricación de transporte terrestre y marítimo, se trasladó a Sant Andreu entre 1917 y 1922, situándose al noreste de la estación. Buena parte de los trenes que circularían por España a partir de esa fecha serían construidos en esas instalaciones.

A finales de los años ochenta, MTM fue absorbida por la empresa Gec-Alsthom (ahora Alstom) y se trasladó a Santa Perpètua de Mogoda.

Últimos años del edificio histórico de la estación

En 1989, con el desmantelamiento de la línea entre la Estación de Francia y Sant Adrià de Besòs, los talleres de Talgo del Poblenou fueron trasladados al lado este de la salida de Sant Andreu Comtal hacia Granollers. Durante la década de 2000, el paso de la línea de alta velocidad Barcelona-Figueres redujo la extensa playa de vías existente a tan solo dos vías con andenes laterales, mientras se construía una nueva estación.

El edificio de viajeros de 1854 continuó utilizándose hasta el 2 de diciembre de 2022. Este edificio, situado a un nivel superior al de las vías, albergaba taquillas, máquinas de venta de billetes y barreras tarifarias en la planta del nivel de la calle.

La nueva estación de "Sant Andreu"

El 12 de diciembre de 2022 se puso en servicio la nueva estación de Sant Andreu subterránea, eliminando el apellido "Comtal". Esta estación se sitúa entre las calles de Sant Adrià y de Joan Torras, bajo una losa que cubre las vías.

La nueva estación tiene un edificio de viajeros de una planta y 696 metros cuadrados de superficie, que alberga un vestíbulo con máquinas de venta de billetes, un punto de Atención al Cliente y Venta Integrado (AVI), barreras tarifarias de control de acceso a las andenes y baños públicos.

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
La nueva estación de Sant Andreu, recién inaugurada los últimos días de 2022

 

Los trenes circulan por el nivel inferior, formado por cuatro vías con dos andenes centrales de 210 metros de longitud. Las vías 1 y 2 son las generales entre Sagrera y Montcada, la vía 4 da acceso a los talleres de material autopropulsado y la vía 0 se encuentra entre las dos generales y servirá para realizar la inversión de marcha de algunos trenes en el futuro.

La estación cuenta con cinco lucernarios en la cubierta que permiten la entrada de luz natural, y las andenes están equipadas con bancos, teleindicadores de destino de los trenes, interfonos de comunicación y rutas señalizadas para personas con discapacidad visual. Cada andén dispone de una escalera fija, una escalera mecánica de subida y un ascensor.

La estación cuenta con un solo acceso a través de un amplio vestíbulo. Además, un mural de arte urbano de 3.100 metros cuadrados, realizado por los artistas Miquel Wert y Roc Blackblock, adorna los muros laterales de la estación, celebrando la historia ferroviaria de Sant Andreu Comtal.

Conservación histórica

El antiguo edificio de la estación quedó sin servicio desde 2022, y desde entonces fue degradándose. Esto fue debido a la falta de acuerdo entre ADIF y el Ayuntamiento de Barcelona. Si bien ambas instituciones aceptaban la conservación del mismo, no lograron ponerse de acuerdo en la gestión económica del mismo, situación que continua a fecha de creación de este texto (junio 2024).

Antigua estación Sant Andreu Comtal (hasta 12/2022)

The Sant Andreu Comtal train station, owned by ADIF and operated by Renfe, was known by the locals as "the lower station" (as opposed to Sant Andreu Arenal or "upper station"). Until 2022, it was the oldest operating station in Spain.

Built on the Barcelona - Granollers line, this station began operating when this second Catalan railway line was inaugurated in 1854. The first line was the Barcelona-Mataró line, inaugurated in 1848.

Early stage of Sant Andreu Comtal station

On July 23, 1854, the Caminos de Hierro de Barcelona a Granollers company inaugurated the line of the same name, which already included this station in the then town of Sant Andreu de Palomar (incorporated into Barcelona as a neighborhood in 1897).

The name Sant Andreu Comtal comes from its proximity to the Rec Comtal, the main canal that provided water to Barcelona from the north. It was used to differentiate itself from the Sant Andreu Arenal station, built around 1910 near the intersection of Passeig Fabra i Puig and Avinguda Meridiana by another company (Norte).

Originally, the complex consisted of a ground floor building and two through tracks, with a platform on each side. The building, functional in style and lacking ornamentation, housed the ticket office, a waiting room, and services. Due to the location of the tracks at a lower level, access to the platforms was via lateral stairs from the station building.

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
Sant Andreu Comtal station in its early years

 

Evolution and expansion of the station

In 1861, the station became part of the Company of the Railways from Barcelona to Girona, created by merging with the Railway from Barcelona to Mataró. In 1898, the facilities were absorbed by the Madrid to Zaragoza and Alicante Railway Company (MZA).

The 1930s saw the appearance of parking tracks for trains northwest of the passenger station.

In the following decades, the station underwent several expansions and improvements. Between 1960 and 1965, the branch from Sagrera to Sant Adrià de Besòs was built, resulting in the creation of the so-called Railway Triangle next to Sagrera, the expansion of the tracks at Sant Andreu Comtal station, and the creation of workshops for self-propelled material a little further north, towards Montcada i Reixac.

At its peak in the second half of the 20th century, the station had five platforms, two main tracks, five sidings, and two terminal tracks.

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
Sant Andreu Comtal station, already with electrified line

 

La Maquinista Terrestre y Marítima

The Maquinista Terrestre y Marítima (MTM), dedicated to the manufacture of land and maritime transport, moved to Sant Andreu between 1917 and 1922, settling northeast of the station. Many of the trains that would run in Spain from that date were built in these facilities.

In the late 1980s, MTM was absorbed by the company Gec-Alsthom (now Alstom) and moved to Santa Perpètua de Mogoda.

Last years of the historic station building

In 1989, with the dismantling of the line between the Estació de França and Sant Adrià de Besòs, the Talgo workshops from Poblenou were moved to the east side of the Sant Andreu Comtal exit towards Granollers. During the 2000s, the passage of the high-speed line Barcelona-Figueres reduced the extensive track area to just two tracks with side platforms, while a new station was being built.

The 1854 passenger building continued to be used until December 2, 2022. This building, located at a higher level than the tracks, housed ticket offices, ticket vending machines, and fare barriers on the street-level floor.

The new "Sant Andreu" station

On December 12, 2022, the new underground Sant Andreu station was put into service, dropping the surname "Comtal." This station is located between Sant Adrià and Joan Torras streets, under a slab that covers the tracks.

The new station has a single-story passenger building with a surface area of 696 square meters, which houses a lobby with ticket vending machines, an Integrated Customer Service and Sales Point (AVI), fare control barriers for access to the platforms, and public restrooms.

 

Renfe / ADIF: Barcelona - St. Andreu (Comtal)
The new Sant Andreu station, just inaugurated in late 2022

 

The trains run on the lower level, consisting of four tracks with two central platforms 210 meters long. Tracks 1 and 2 are the main ones between Sagrera and Montcada, track 4 provides access to the self-propelled material workshops, and track 0 is located between the two main ones and will be used to reverse some trains in the future.

The station features five skylights in the roof that allow natural light to enter, and the platforms are equipped with benches, train destination indicators, intercoms, and signposted routes for visually impaired people. Each platform has a fixed staircase, an escalator, and an elevator.

The station has a single access through a large lobby. Additionally, a 3,100 square meter urban art mural, created by artists Miquel Wert and Roc Blackblock, adorns the side walls of the station, celebrating the railway history of Sant Andreu Comtal.

Historical conservation

The old station building has been out of service since 2022 and has since deteriorated. This was due to the lack of agreement between ADIF and the Barcelona City Council. While both institutions agreed on its conservation, they could not reach an agreement on its economic management, a situation that continues to date (June 2024).

Old Sant Andreu Comtal station (until 12/2022)

Nueva estación Sant Andreu * (a partir de 12/2022)

* Con la nueva estación, se eliminó la denominación "Comtal" del nombre, que hasta ese momento servía para diferenciarla de Sant Andreu Arenal.

 

Más información:

 

Estaciones colaterales: