Menú

 

Anterior

SÈRIE 213

Posterior

 

 

Ampliar foto

    Una unitat 213 surt de l'estació de Ca Ros, a Sant Vicenç dels Horts. Aquestes unitats són molt semblants a les de la sèrie 112 de la línia del Vallès de FGC, però adaptades a andanes baixes i ample mètric. No obstant, el gàlib de les caixes és el mateix que per a la versió de via normal, tenint una capacitat superior a l'habitual en via mètrica i preparant un futur canvi de l'ample de via de la línia del Llobregat. Entre 1997 i 1998 es van rebre 20 trens, contractant-se 13 unitats més en 2003.

     Clica la imatge per ampliar-la (97k). Autor: Marçal Guardiola.

Ampliar foto

     La unitat encapçalada pel cotxe 213.70 estacionada a Igualada, es disposa a iniciar un servei cap a Barcelona-Pl. Espanya. Abans de l'arribada d'aquests trens, el servei de la línia d'Igualada es realitzava amb els trens dièsel de la sèrie 3000. Així, per a permetre el pas de les noves 213 es va haver d'electrificar la totalitat de la línia, realitzant-se a partir d'aleshores la totalitat del servei de viatgers de FGC amb trens elèctrics.

     Clica la imatge per ampliar-la (89k). Autor: Marçal Guardiola.

Ampliar foto

    La mateixa unitat 213.70 fa la parada reglamentària a l'estació de La Pobla de Claramunt. Les composicions habituals a la línia fan que aquestes unitats acostumin a anar en composició simple, amb una capacitat de 477 persones, encara que depenent de la demanda també poden anar en doble composició, arribant a una capacitat màxima de 954 passatgers.

     Clica la imatge per ampliar-la (95k). Autor: Marçal Guardiola.

Ampliar foto

    Una unitat 213 acaba la seva ràpida parada a l'estació de Montserrat-Aeri, amb la famosa muntanya de fons. Cada cotxe motor disposa de 4 motors de tracció, totalitzant 8 motors per unitat. Les resistències de frenat, els equips de l'aire condicionat i els pantògrafs (en els cotxes extrems) estan situats en el sostre. La caixa està formada per perfils extrusionats d'alumini de grans dimensions.

     Clica la imatge per ampliar-la (85k). Autor: Marçal Guardiola.

Ampliar foto

    Interior d'una unitat 213 de FGC. A la dreta es pot apreciar l'espai reservat on poden penjar-se tres bicicletes. Al capdavant, el passadís de intercomunicació diàfan que permet caminar per l'interior de tota la unitat sense cap tipus d'obstacle. En la part superior, es col·loquen les pantalles d'informació, formades per leds vermells, que acostumen a donar la informació de pròxima parada i temperatura exterior. Al costat d'elles, se situen els indicadors lluminosos que assenyalen per quin costat s'obriran les portes.

     Clica la imatge per ampliar-la (73k). Autor: Marçal Guardiola.

Ampliar foto

    Plataforma central del cotxe remolc d'una unitat 213. La part central del cotxe remolc està rebaixada fins nivell d'andana, per a permetre l'accés de persones amb mobilitat reduïda que tenen un espai reservat en aquesta zona i intercomunicadors per a comunicar-se amb el maquinista. Van ser les primeres unitats ferroviàries a utilitzar aquest tipus de disposició a Espanya. Les portes són d'accionament elèctric i disposen de detecció d'obstacles, a més d'indicadors lluminosos que completen els senyals acústics de tancament, pensats per a persones amb problemes auditius. Els seients són encoixinats amb molles, tapissats amb tela de color vermell, enfrontats 2 a 2 i separats de les plataformes per plafons de vidre transparents.

     Clica la imatge per ampliar-la (92k). Autor: Marçal Guardiola.

Ampliar foto

      La 213.14 entra en l'estació de Pallejà en un dia plujós. Les cabines de conducció, formen un conjunt independent realitzat amb fibra de vidre, la qual cosa li confereix gran resistència en cas d'impacte. Tenen tres portes, una a cada lateral i l'altra que comunica amb el departament de viatgers. El maquinista té el lloc de conducció en el centre de la cabina, i disposa en cada lateral d'un retrovisor pneumàtic que s'acciona automàticament a l'obrir-se les portes.

     Clica la imatge per ampliar-la (90k). Autor: Marçal Guardiola.

Ampliar foto

      Dos trens de la sèrie 213 a l'estació terminal de Pl. Espanya a Barcelona. El de l'esquerra, a la via 4, realitzaria un servei fins Manresa (R5), mentre que el de la dreta (via 3) estava a punt de partir cap a Martorell (S8). Habitualment aquestes unitats realitzen els trajectes més llargs de la xarxa del Metro del Llobregat, és a dir, cobrint els trajectes fins Martorell, Manresa i Igualada, mentre que la resta queda en mans dels trens de la sèrie 211.

     Clica la imatge per ampliar-la (93k). Autor: Marçal Guardiola.

 

 

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES PRINCIPALS
PRINCIPAL   DIMENSIONS PRINCIPALS

Unitats construïdes

 

20 trens (13 més en construcció)  

Llargada de la unitat (entre frontals)

 

51.980 mm

Anys de recepció

 

1997 / 1998  

Amplada de las caixes (cintura)

 

2.750 mm

Composició de la unitat

 

Mc-R-Mc  

Alçada del terra

 

1.070 mm

Massa de la unitat en buit

 

97,25 Tones  

Alçada total

 

3.976 mm

Tensió d'alimentació

 

1.500 V=  

Portes per costat

 

Mc: 2  -  R: 3  -  Total unitat: 7
Sistema de frenat

 

Aire comprimit  

Pas lliure portes

 

1.200 mm
Ample de via   1.000 mm   Tipus de gàlib   U.I.C.

Serveis assignats

 

Rodalies i Metro    

Constructor principal

 

CAF  

ALTRES CARACTERÍSTIQUES

Número de motors unitat   8  

Cabines de conducció

 

2

 

 

Furgó d'equipatges

 

No
PRESTACIONS   Calefacció

 

Elèctrica
Potència total unitat   1.440 Kw  

Aire condicionat

 

Velocitat màxima

  90 Km/h   Il·luminació interior

 

Halògenes i fluorescents
Acceleració en servei   1 m/s2   Informació pròxima parada

 

Megafonia, gràfics lluminosos i pantalles de leds
Desacceleració en servei   1,1 m/s2   Informació exterior destí   Pantalles de leds en frontals i laterals
Desacceleració màxima   1,2 m/s2   Megafonia

 

    Música ambiental   Sí (no utilitzada)
CAPACITAT  

Lavabos

 

1 en cotxe central

Places assegudes per unitat

  108  

Videovigilància interior

 

Places dretes per unitat (6 passatgers/m2)

 

369   Pas entre cotxes  

Passadís diàfan

Places totals per unitat

 

477   Espai per bicicletes  

     

 

Top