Menú

 

 

BREU HISTÒRIA DE FGC. INTRODUCCIÓ.

 

    FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) és una xarxa de transport per ferrocarril de l'àrea metropolitana de Barcelona gestionada pel govern autònoma de Catalunya. Actualment, inclou dues xarxes amb característiques ben diferenciades degut a la seva diferent procedència: la línia de Pl. Catalunya - Vallès  (Catalunya) i la línia de Pl. Espanya - Llobregat / Anoia (Catalans).
     Actualment, FGC es troba integrada a l'ATM (Autoritat Única del Transport de Barcelona), que integra les línies metropolitanes i de rodalies de FGC, TMB i RENFE de Barcelona, unificant totes la majoria de les seves tarifes i serveis en un procés que encara no ha finalitzat.
     FGC transporta prop de 75 milions de viatgers anuals (dades 2004), encara que aquesta xifra va augmentant any rera any.
 

 

La línia CATALUNYA (Pl. Catalunya - Vallès)

 
    (Veure plànols detallats) Aquesta línia inclou un tram final subterrani (actualment L6 i L7) que funciona com a ferrocarril metropolità (Metro). Del mateix tronc surt la prolongació cap a fora de la ciutat de Barcelona i arriba, en forma de Y, fins a Terrassa (S1) i fins a Sabadell (S2), existint serveis parcials fins a St. Cugat. Totes les línies tenen el seu final a l'estació de Pl. Catalunya.


Clica sobre la imatge per conèixer les estacions més de prop

 

     Tècnicament, tota la línia és de doble via, excepte algun petit tram de la línia de Sabadell. L'ample és el normal UIC de 1.435 mm i es troba totalment electrificada a 1.500 V=, tenint una llargada de traçat propera als 50 Km. Actualment només es dona servei de viatgers amb automotors elèctrics amb freqüències que van a les hores punta des dels 2 minuts al tram final de Pl. Catalunya fins als 12 minuts a Terrassa i Sabadell.

     Aquesta xarxa va passar a mans del govern català a finals dels anys 70 degut als problemes econòmics de l'empresa privada que l'havia construït i l'havia estat explotant durant més de 50 anys.

 
 

La línia CATALANS (Pl. Espanya - Llobregat / Anoia)

 
    (Veure plànols detallats) Aquesta línia té un caràcter més interurbà que la xarxa anteriorment comentada, encara que en el seu tram  subterrani final fins a la Pl. d'Espanya també funciona de manera similar a la d'un ferrocarril metropolità. També té forma de Y amb un tronc central entre Barcelona i Martorell, on surt una línia cap a Igualda (R6) i una altra cap a Manresa (R5), finalitzant totes a l'estació de Pl. Espanya.

     Tècnicament, es tracta d'una xarxa  de via mètrica (1.000 mm) de més de 100 Km de traçat. Consta de doble via en el seu primer tram fins a Quatre Camins i a partir d'allí, trobem una xarxa de via única afins a Martorell, en el qual actualment s'està procedint al desdoblament. Totes les línies on es dona servei regular de viatgers estan electrificades.


Clica sobre la imatge per conèixer les estacions més de prop

     A més, hi ha una línia de via única sense electrificar que condueix fins al port de Barcelona, així com una altra que constitueix la prolongació de la línia de Manresa fins a les mines de Sallent. Aquestes línies tenen un trànsit exclusivament de mercaderies.

     Aquesta xarxa havia estat molt més extensa, ja que havia arribat fins al Berguedà, per la qual cosa s'acostava als 200 Km de traçat en els seus millors temps. Als anys 70, però, es va clausurar tot el tram Manresa-Olvan i l'empresa privada que l'explotava va fer fallida, passant la línia primer a mans de FEVE (Ferrocarriles Españoles de Vía Estrecha) i posteriorment a la Generalitat de Catalunya. Avui dia, s'està fent un gran esforç de modernització tant d'infraestructures i material per tal de poder donar freqüències de pas iguals a les que es donen a la línia de Pl. Catalunya.
 

 

  Top

 

Pàgina inicial